Vissza a főoldalra

 

Fontos változások

 Bevallás a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé

A 2011. évi LXXXXV. törvény 11. § alapján a termékdíj fizetési kötelezettségről a Kötelezettnek negyedévente a tárgynegyedévet követő hónap 20. napjáig kell bevallást tennie. A Kötelezett a termékdíjat a bevallás benyújtására meghatározott határidőig az e célra vezetett központi költségvetési számlaszámra forintban fizeti be.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (továbbiakban: NAV) részére történő adatszolgáltatás teljesítésére 2010. január 1-től csak elektronikus úton van lehetőség.

 

Röviden az elektronikai hulladékról

 
Az üzemképtelen, elhasználódott vagy feleslegessé vált elektromos és elektronikai berendezéseket nevezzük összefoglaló néven e-hulladéknak.

Az elektromos berendezések több alapvető alkotóelemből állnak össze: áramköri kártyákból, kábelekből és vezetékekből, műanyagokból, fém alkatrészekből, kondenzátorokból, kijelző berendezésekből (például katódsugárcsövekből vagy folyadékkristályos kijelzőkből), akkumulátorokból, elemekből, fénykibocsátó eszközökből, higanykapcsolókból stb.

Az alkatrészekben jelen lévő nehézfémek (higany, ólom, kadmium, króm, berillium) és a halogénezett vegyületek (CFC-k, HCFC-k, PCB-k, PVC-k, brómozott égésgátló anyagok) az e-hulladék nem megfelelő begyűjtése, kezelése során környezetbe juthatnak. A felsorolt anyagok közül több toxikus hatású, és a környezetbe kerülve kockázatot jelenthet az emberi egészségre.

Rendeltetésszerű használat mellett ezek az eszközök nem jelentenek veszélyt a környezetre, viszont a „kukába” vagy lomtalanításkor az utcára kerülve, a kommunális hulladékkal együtt kezelve a bennük található, veszélyes anyagok a csapadékvíz hatására kimosódhatnak, vagy égetés során a levegőbe juthatnak. Ezért is fontos elkülönítve gyűjteni ezt a hulladékfajtát!

A 2005. augusztus 13-a után gyártott elektronikai berendezéseken figyelemfelkeltő ábra látható, amely szintén a megfelelő kezelésre hívja fel a figyelmet.Ha az e-hulladékot megfelelően gyűjtjük és kezeljük, akkor a termelőipar számára felhasználható másodnyersanyagokat (fémek, műanyagok, üveg, beton stb.) kapunk, amelyek új termékek gyártásához alkalmazhatóak. Ráadásul a másodnyersanyagok kisebb energiával nyerhetők ki, mintha ugyanezt a természetből származó nyersanyagból tennénk, így a másodnyersanyagokból történő gyártás kevesebb környezetszennyezéssel jár.

Mit tehet Ön a használt elektromos és elektronikai berendezéseivel?
 • Honlapunkon előre értesítjük Önöket a lakóhelyüket érintő a begyűjtési akciókról! Ilyenkor a kijelölt gyűjtőhelyekre elhozhatja elektronikai berendezéseit és térítésmentesen leadhatja azokat;
 • Elviheti a hulladékgyűjtő udvarokba;
 • Visszaviheti a szakboltokba, amennyiben azonos rendeltetésű terméket vásárol;
 • Elszállíthatja az Önhöz legközelebbi elektronikai hulladékkezelő üzembe (Hulladékbegyűjtés, átvétel).
Az ELEKTRO-WASTE Nonprofit Közhasznú Kft. és partnerei által szervezett gyűjtéseknél a célunk, hogy - az emberre és környezetre egyaránt veszélyt jelentő - mérgező anyagok ellenőrzött körülmények között kerüljenek ki környezetünkből, valamint a benne található hasznosítható anyagok minél nagyobb arányban hasznosuljanak.
Hogyan járulhat Ön is hozzá ahhoz, hogy kevesebb elektronikai hulladék keletkezzen?
 • Megbízható, minőségi, energiatakarékos terméket vásároljon; és csak akkor, ha valóban szüksége van rá
 • Elromlott elektronikai berendezéseit javíttassa meg

Lakossági elektronikai hulladék gyűjtés helyszínei és időpontjai

Az Újpesti Önkormányzat az Elektro-Waste Nonprofit Közhasznú Kft-vel együttműködve elektromos és elektronikai hulladék gyűjtést szervez Újpesten (IV. kerület) 2012. szeptember 22-én, szombaton, 8 - 12 óra között az alábbi helyszíneken:

 • Káposztásmegyer I.: Külső-Szilágyi út 46., SPAR (régi Plus) élelmiszer diszkont előtti közterületi parkolóban, szelektív sziget mellett
 • Árpád út 149-151. sz. ingatlan melletti közterületi parkolóban, szelektív sziget mellett, uszodával szemben
 • Irányi D. u. 1.,  „kispiac” területén (Megyeri út- Irányi D. u. sarok)
 • Berda József u. 30-as és 36-os tömb között, közterületi parkolóban, szelektív sziget mellett.

A korábbi elektronikai hulladékgyűjtésekhez hasonlóan, most is szervezünk "Házhoz megyünk" akciót. Ez a lehetőség minden olyan IV. kerületi lakos számára térítésmentesen igénybe vehető, aki nem tudja megoldani az elektronikai hulladék elszállítását, de szeretne megszabadulni nagyméretű berendezésektől (pl.: mosógép, hűtőszekrény, tv, számítógép, tűzhely, stb.). Ezen szolgáltatás igénybevételének egyetlen feltétele, hogy legalább 100 kg hulladékmennyiség kerüljön elszállításra. Ez a mennyiség kb. 3 db nagyméretű műszaki tárgynak (pl.: hűtő, mosógép, tv) felel meg. Az igények bejelentését a 1/373-0491-es telefonszámon várjuk 2012. szeptember 17. - szeptember 21. között 9-16 óráig. A bejelentést követően, a helyszín begyűjtési programba illesztése után telefonon visszahívjuk Önt az elszállítás időpontjának pontosítása céljából!

Az Józsefvárosi Önkormányzat az Elektro-Waste Nonprofit Közhasznú Kft-vel együttműködve elektromos és elektronikai hulladék gyűjtést szervez Józsefvárosban (VIII. kerület) 2012. november 24-én, szombaton, 9 - 12 óra között az alábbi helyszíneken:

 • Gutenberg tér 4. - szelektív hulladékgyűjtő sziget
 • Mátyás tér 2-3 szám előtt
 • Bláthy Ottó u. 40. - szelektív hulladékgyűjtő sziget
 • Százados úti Penny - szelektív hulladékgyűjtő sziget
 • Práter utca 63. - szelektív hulladékgyűjtő sziget

A korábbi elektronikai hulladékgyűjtésekhez hasonlóan, most is szervezünk "Házhoz megyünk" akciót. Ez a lehetőség minden olyan VIII. kerületi lakos számára térítésmentesen igénybe vehető, aki nem tudja megoldani az elektronikai hulladék elszállítását, de szeretne megszabadulni nagyméretű berendezésektől (pl.: mosógép, hűtőszekrény, tv, számítógép, tűzhely, stb.). Ezen szolgáltatás igénybevételének egyetlen feltétele, hogy legalább 100 kg hulladékmennyiség kerüljön elszállításra. Ez a mennyiség kb. 3 db nagyméretű műszaki tárgynak (pl.: hűtő, mosógép, tv) felel meg. Az igények bejelentését a 1/373-0491-es telefonszámon várjuk 2012. november 19. - 23. között 8-16 óráig. A bejelentést követően, a helyszín begyűjtési programba illesztése után telefonon visszahívjuk Önt az elszállítás időpontjának pontosítása céljából!

Az Enviroinvest Zrt. Zircen az önkormányzattal együttműködve 2011. április 9-én (szombaton) 8-15 óra között e-hulladék gyűjtést szervez a Béke téren.

Az Enviroinvest Zrt. Martonvásáron a ZÖLD ALapítvány MArtonvásárért közreműködésével 2011. április 09-én (szombaton) e-hulladék gyűjtést szervez a volt Gépállomás területén (az Emlékezés tere mögötti terület).

 

Az Enviroinvest Zrt. Harkányban az önkormányzattal együttműködve 2011. március 25-én (pénteken) 12-18 óra között e-hulladék gyűjtést szervez a Kitaebel Pál Általános Iskola udvarán.

 

Az Újpesti Önkormányzat az Elektro-Waste Nonprofit Közhasznú Kft-vel együttműködve elektromos és elektronikai hulladék gyűjtést szervez Újpesten (IV. kerület) 2011. március 19-én, szombaton, 8 - 11 óra között az alábbi helyszíneken:

 • Laborfalvy Róza utca-Hídláb utca sarkán, a parkolóban
 • Baross u. végén, Ugró Gyula sornál, a parkolóban
 • Külső-Szilágyi út 46., SPAR (régi Plus) Élelmiszer Diszkont előtt, a parkolóban
 • Berda József utca 30-as és 36-os tömb közötti parkolóban

A korábbi elektronikai hulladékgyűjtésekhez hasonlóan, most is szervezünk "Házhoz megyünk" akciót. Ez a lehetőség minden olyan IV. kerületi lakos számára térítésmentesen igénybe vehető, aki nem tudja megoldani az elektronikai hulladék elszállítását, de szeretne megszabadulni nagyméretű berendezésektől (pl.: mosógép, hűtőszekrény, tv, számítógép, tűzhely, stb.). Ezen szolgáltatás igénybevételének egyetlen feltétele, hogy legalább 100 kg hulladékmennyiség kerüljön elszállításra. Ez a mennyiség kb. 3 db nagyméretű műszaki tárgynak (pl.: hűtő, mosógép, tv) felel meg. Az igények bejelentését a 1/373-0491-es telefonszámon várjuk 2011. március 16-18. között 9-16 óráig. A bejelentést követően, a helyszín begyűjtési programba illesztése után telefonon visszahívjuk Önt az elszállítás időpontjának pontosítása céljából!

Az Enviroinvest Zrt. Tóalmás község önkormányzatával együttműködve 2011. március 7-12-ig e-hulladék gyűjtést szervez. Az elektronikai hulladékot a Polgármesteri Hivatal udvarában kihelyezett konténerbe lehet gyűjteni, ezen kívül 2011. március 12-én (szombaton) az ingatlanok elé reggel 8-óráig kitett e-hulladékot az Enviroinvest Zrt. ingyenesen elszállítja.

Pilis város önkormányzata az Enviroinvest Zrt.-vel együttműködve lakossági elektronikai hulladék gyűjtést szervez 2010. október 04-08. között a Pilis, Kossuth Lajos u. 47.szám alatti gyűjtőhelyen.

Az Enviroinvest-Waste Kft. Vácrátot község önkormányzatával együttműködve 2010. július 09-én e-hulladék gyűjtést szervez 8.00-18.00 között a régi parókia udvarán, az óvoda meletti lezárt területen.

Az Enviroinvest-Waste Kft. Péteri község önkormányzatával együttműködve 2010. május 15-én e-hulladék gyűjtést szervez, az ingatlanok elé reggel 10-óráig kihelyezett e-hulladékot ingyenesen elszállítja.

Az Enviroinvest-Waste Kft. Üllő város önkormányzatával együttműködve 2010. május 12-15 között a polgármesteri hivatal udvarán kihelyezett konténrrel biztosítja a lehetőséget az e-hulladék ingyenes leadására. 

A BIOKOM Kft. lakossági elektromos és elektronikai hulladék gyűjtést szervez Pécsett 2010. április 17-én, szombaton, 9 - 12 óra között az alábbi helyszíneken:

 • Pécs Plaza parkoló (Pécs, Megyeri út)
 • BIOKOM Hulladékudvara – Pécs, Eperfás út 2.
 • Domus parkolóval szemközti MÁV parkoló (Jókai és Kálvin utca sarka, a MÁV Székház mellett)
 • Budai Vámnál lévő TESCO parkoló
 • Dr. Veress Endre úti parkoló

Ezen akciók alkalmával is él az ingyenes elszállítási lehetőség Pécs területén, amennyiben legalább 100 kg hulladékmennyiség gyűlt össze. Az igények bejelentését - az akciót megelőző hét folyamán - ebben az esetben is a 72/805-302-es telefonszámon várjuk munkanapokon, reggel 8 és délután 4 óra között. A bejelentést követően, a helyszín begyűjtési programba illesztése után telefonon visszahívjuk Önt az elszállítás időpontjának pontosítása céljából!

Zirc Városi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala az ELEKTRO-WASTE Nonprofit Közhasznú Kft.-vel és az Ekofutur Kft.-vel együttműködve elektromos és elektronikai berendezés (továbbiakban e-hulladék) gyűjtés szervez 2010. március 27-én 8-15 óra között Zircen a Béke téren. Azok számára, akik, nem tudják megoldani az e-hulladék elszállítását, de szeretnének megszabadulni nagyméretű, nagytömegű e- hulladékuktól, térítésmentesen igénybe vehető a „Házhoz megyünk érte akció” szolgáltatása. Ennek keretében a szervezők vállalják az összekészített eszközök elszállítását Zirc területén, amennyiben legalább 100 kg e-hulladék gyűlt össze. Ez a mennyiség kb. 3 db nagyméretű műszaki tárgy (pl.: hűtő, mosógép, tv).

A SZÁKOM Kft. e-hulladék és elhasznált autogumik begyűjtését szervezi meg Százhalombattán a lomtalanítást megelőző héten 2009. 10. 01-én és 02-án (csütörtök-péntek), valamint 05-én és 06-án (hétfő-kedd), mind a négy napon a város teljes területén. Megkérünk mindenkit, hogy a feleslegessé vált hulladékokat a szállítások előtti napokon helyezzék ki, de legkésőbb a szállítási napon reggel 6-ra.

Az Enviroinvest Zrt. egész évben vállalja Dunaújváros és Pécs városában a legalább 100 kg mennyiségű elektronikai hulladék (pl. mosógép, hűtőszekrény, stb.) háztartásokból történõ térítésmentes begyűjtését, amelyet a 06 72/551-044–es telefonszámon lehet bejelenteni minden munkanap 8 és 16 óra között.

Az Enviroinvest Zrt. egész évben vállalja Budapesten és Pest megyében a legalább 100 kg mennyiségű elektronikai hulladék (pl. mosógép, hűtőszekrény, stb.) háztartásokból történő térítésmentes begyűjtését, amelyet a 06 29/551-830 –as telefonszámon lehet bejelenteni minden munkanap 8 és 16 óra között.

Jogszabályok

Hulladékgazdálkodással, kezeléssel kapcsolatos jogszabályok

 • 1995. évi LIII. törvény a környezet védelmének általános szabályairól
 • 2012. évi CLXXXV. törvény a Hulladékgazdálkodásról
 • 443/2012. (XII. 29.) Korm. rendelet az elektromos és elektronikus berendezésekkel kapcsolatos
  hulladékgazdálkodási tevékenységekről
 • 374/2012. (XII.18.) Korm. rendelet az egyes veszélyes anyagok elektromos és elektronius berendezésekben való alkalmazásának korlátozásáról
 • 440/2012. (XII.29.) Korm. rendelet a hulladékokkal kapcsolatos nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettségekről
 • 98/2001. (VI.15.) Korm. rendelet a veszélyes hulladékkal kapcsolatos tevékenységek végzésének feltételeirõl
 • 16/2001. (VII. 18.) KöM rendelet a hulladékok jegyzékéről
 • 180/2007. (VII. 3.) Korm. rendelet az országhatárt átlépő hulladékszállításról
 • 271/2001. (XII. 21.) Korm. rendelet a hulladékgazdálkodási bírság mértékérõl, valamint kiszabásának és megállapításának módjáról
 • 33/2005. (XII. 27.) KvVM rendelet a környezetvédelmi, természetvédelmi, valamint a vízügyi hatósági eljárások igazgatási szolgáltatási díjairól
 • 78/2007. (IV. 24.) Korm. rendelet a környezeti alapnyilvántartásról
 • 312/2009. (XII. 28.) Korm. rendelet az egyes fémek begyűjtésével és értékesítésével összefüggő visszaélések visszaszorításáról szóló 2009. évi LXI. törvény végrehajtásáról

Termékdíjas jogszabályok

 • 2011. évi LXXXV. törvény a környezetvédelmi termékdíjról
 • 343/2011. (XII.29.) Korm. rendelet a környezetvédelmi termékdíjról szóló 2011. évi LXXXV. törvény végrehajtásáról

Együttműködő partnereink

Amennyiben egyéb termékkörök tekintetében is termékdíj fizetési kötelezettsége áll fenn, szíves figyelmébe ajánljuk együttműködő partnereinket. 

Csomagolás tekintetében:

 Eko-punkt Kft. EKO-PUNKT Nonprofit Kft. www.eko-punkt.hu

Akkumulátor tekintetében:

RE-BAT Kft Re-Bat Nonprofit Kft. www.rebat.hu


Hasznos linkek

Nemzeti Adó- és Vámhivatal: www.nav.gov.huwww.vam.gov.hu
Vidékfejlesztési Minisztérium: www.vm.gov.hu; www.kvvm.hu
Országos Környezetvédelmi és Vízügyi Fõfelügyelőség: www.orszagoszoldhatosag.gov.hu
GS1 Magyarország Zrt.: www.gs1hu.org
Termékdíj tanácsadó portál: www.termekdijinfo.hu
Hatályos jogszabályok letöltése: www.magyarorszag.hu
Ingyenes céginformáció: www.e-cegjegyzek.hu


 Közhasznúsági jelentés

Közhasznúsági Jelentés 2011